Frågor & Svar om tandvård

Här nedan kan du få svar på de vanligaste frågorna runt tandvård. Du kan också ställa egna frågor till Anki Nilsby och hennes team.

Borr (detalj) hos tandläkare Anki Nilsby i Göteborg
Gammal käkprotes hos tandläkare Anki Nilsby i Göteborg

Tandvärk är en symptom på att något är fel. Den kan ha många olika orsaker; alltifrån hål i tanden, att tandens rot-pulpa är inflammerad, att du har en infektion i käkbenet, att du pressar tänder etc.

Med vår långa erfarenhet från tandvård hittar vi nästa alltid orsaken till det onda och kan ge dig en korrekt behandling.

Det är idag allt vanligare med symtom från käkledsapparaten (TMD). Anki Nilsby är vidareutbildad och diplomerad inom detta område och vi har även ett specialistsamarbete för att kunna ge dig den bästa behandlingen.

Tandhalsarna kan vara blottade och ge besvärliga symtom. Även frätskador på emalj kan ge ilningar, liksom sprickor i tänderna.

Tandläkare och tandhygienist kan tillsammans hjälpa dig att hitta orsaker och lämpliga åtgärder. Med rätt rengöringsteknik och bra munhygien blir du oftast besvärsfri.

Dålig lukt från munhålan kan ha flera orsaker. Det som luktar är oftast någon form av svavelföreningar.

Källan till den dåliga lukten kan vara beläggningar (tandsten) på tänderna, som vår tandhygienist hjälper dig att ta bort. Men lukten kan också komma från näsans bihålor eller mag-/tarmkanalen.

Även muntorrhet kan orsaka dålig lukt. Vi kan rekommendera vissa produkter som ökar salivproduktionen. Även munskjölj, som ex.vis SB12 och Retardex, kan ha bra effekt då dessa binder svavelföreningarna.

Vi kan hjälpa dig att återskapa din tand med vit, nästan osynlig, fyllning med modernt marknadsledande kompositmaterial. Är skadan stor, gör vi helst en ersättning i keramiskt material.

Missfägade tänder kan ha många orsaker såsom kaffe, te eller rökning. Med moderna säkra och beprövade metoder kan du hos oss återfå ett ljusare och fräschare leende.

Fråga oss om tandvård

I formuläret nedan kan du ställa frågor till oss om allt som rör tandvård. Vi besvarar dina frågor så snart vi får möjlighet.

Är din fråga av allmänt intresse förbehåller vi oss rätten att publicera den tillsammans med vårt svar här på webbplatsen.

Vi är måna om den personliga integriteten. Därför kommer endast din angivna signatur att visas i samband med en eventuell publicering.

  • Om du inte vill att ditt riktiga namn skall visas vid eventuell publicering. Skriv då din signatur här.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Tandvård patientsamtal hos tandläkare Anki Nilsby i Göteborg